Od toplih napitaka do mirisnih poslastica i sezonskih supa – ovo je doba godine kada hrana spaja kulturu, tradiciju i uživanje. Predstavljamo 5 specijaliteta koje morate probati u Austriji tokom jeseni.
Kürbissuppe – supa od bundeve
Kada stigne jesen, bundeva postaje prava zvezda austrijskih trpeza. Kremasta i baršunasta supa, često obogaćena uljem od semenki bundeve iz Štajerske, greje i telo i dušu.
Ovaj specijalitet ima duboke korene u austrijskoj tradiciji, posebno u južnim regijama, gde je uzgoj bundeve deo svakodnevnog života.

Maroni – pečeni kesteni
Ulice austrijskih gradova u jesen obavezno mirišu na pečene kestene. Maroni se prodaju na malim kioscima i pakuju u papirne vrećice.
Nekada su kesteni bili osnovna hrana u alpskim regionima, a danas su nostalgična poslastica koja vraća tople uspomene. Njihov slatkasto-orašasti ukus čini ih jednostavnim, a neodoljivim jesenjim užitkom.
Sturm – mlado vino
Sturm je jedno od najposebnijih jesenjih pića u Austriji – mlado, blago penušavo vino koje se proizvodi samo kratko vreme.

Pijenje Sturma je društveni ritual – simbol slavlja jeseni. Svojom svežinom i laganom nepredvidivošću, Sturm unosi vedrinu i osećaj zajedništva, posebno ako ga pijete u lokalnom Heurigeru (vinskoj taverni).
Apfelstrudel – štrudla od jabuka
Nijedna jesen u Austriji ne može da prođe bez štrudle od jabuka. Tanko testo obavija nadev od začinjenih jabuka, suvog grožđa i cimeta, stvarajući savršenu ravnotežu kiselkastog i slatkog.

Iako se jede tokom cele godine, najbolji ukus dobija u jesen, kada se koriste sveže ubrane jabuke. Poslužena sa vanila sosom ili posuta prah šećerom, štrudla je simbol austrijskog poslastičarskog nasleđa.
Punsch – topli punč
Kada temperature padnu, Austrijanci se okreću toplom punču – napitku od ruma, vina ili rakije, pomešanom sa začinima i voćnim sokovima.

Punč je mnogo više od pića – to je društveni običaj. Na jesenjim i zimskim pijacama, ljudi se okupljaju uz šolje punča, razgovaraju i zagrevaju se pod svetlima lampiona. Svaki gutljaj je sladak, začinjen i svečan – obavezna tradicija austrijske zime i jeseni.
Austrijska jesen je spoj ukusa, mirisa i tradicije koji stvaraju jedinstven doživljaj. Ovi specijaliteti nisu samo hrana, već i deo kulturnog identiteta – od mirisa kestena na bečkim ulicama do štrudle od jabuka koja spaja generacije.
Za putnike, degustacija ovih jela i pića znači otkrivanje Austrije na najautentičniji način.
