Austrija ima izuzetne vinske regione, vinarije i međunarodno priznate vinske etikete. Kada na boci spolja piše „Austrija“, unutra takođe mora biti Austrija – samo to može dugoročno garantovati vrhunski imidž austrijskih proizvoda u zemlji i širom sveta.
Prema članu 2, stav 2 austrijskog Zakona o vinu, „austrijsko vino“ definiše se kao vino proizvedeno u Austriji od grožđa uzgojenog u Austriji. Ovo važi i za austrijski penušavo vino (sekt).
„Austrian Sekt“ ili „Austrian Qualitätsschaumwein“ mogu se staviti u promet pod tim nazivom samo ako su bez mana u izgledu, mirisu i ukusu.
Što se tiče porekla, ova kategorija odgovara „vinu bez zaštićene oznake porekla ili geografske oznake, sa naznačenom sortom grožđa ili berbom“, te se ne može izjednačiti sa Qualitätswein vinima – za razliku od sekta sa zaštićenom oznakom porekla (Sekt Austria (PDO)).
Austrijski sekt, kao i austrijski sekt sa zaštićenom oznakom porekla (Sekt Austria (PDO)), mora u posudi na temperaturi od 20°C imati pritisak od najmanje 3,5 bara koji potiče od rastvorenog ugljen-dioksida.
Kada grožđe korišćeno u proizvodnji ili bazno vino potiču iz Austrije, proizvod se može označiti kao „Austrian Sekt“. Ako se proizvodnja sekta odvija u Austriji, na proizvodu može stajati oznaka „Proizvedeno u Austriji“.

Svake godine 22. oktobra obeležava se Dan austrijskog sekta. Tada ovaj visokokvalitetni domaći proizvod dobija posebno mesto kroz razne aktivnosti i događaje širom Austrije. Ljubitelji penušavih vina tada mogu saznati više o ovom proizvodu i metodama njegove proizvodnje, kao i degustirati širok spektar vina. Na taj dan mnoge vinarije koje proizvode sekt otvaraju svoja vrata, pružajući savršenu priliku da se upoznaju i uživa u brojnim facetama austrijskog sekta.
Dan austrijskog sekta pre svega ima za cilj da poveća svest o kvalitetu, raznolikosti i poreklu austrijskog sekta kod ugostitelja, trgovaca i potrošača. Istovremeno, on označava početak glavne sezone za sekt. Do kraja godine, u Austriji će se popiti oko 12 miliona boca penušavog vina – što je približno 45% ukupne godišnje potrošnje.
Inicijativa ima i zadatak da pokaže raznolikost sekta i sve njegove mogućnosti. Idealan je kao aperitiv ili za proslavu posebnih trenutaka. Međutim, izvanredan je i kao pratilac hrane – čak i kroz čitav niz jela u meniju. Takođe, odličan je sastojak u modernim koktelima, kao i u receptima za neobična jela. Ukratko, austrijski sekt unosi prefinjenu, penušavu notu u bezbroj prilika.
Komitet za austrijski sekt
Austrijska vinska industrija godinama radi na unapređenju imidža svojih kvalitetnih penušavih vina. Prvi korak bio je osnivanje Komiteta za austrijski sekt – po uzoru na regionalne vinske komitete – 2013. godine.

Od aprila 2013. postoji zvanični Komitet za austrijski sekt. Njegov pravni status je uporediv sa statusom dvanaest regionalnih vinskih komiteta u Austriji – na primer, u regionima Vajnfirter, Kamptal i Termenregion – ali sa nadležnostima koje pokrivaju celu zemlju. Komitet za austrijski sekt je javno telo čije aktivnosti obuhvataju unapređenje znanja i transparentnosti u proizvodnji i marketingu austrijskog sekta. Jedan od glavnih ciljeva komiteta je povećanje svesti i naglašavanje prisutnosti ovog vodećeg domaćeg proizvoda među potrošačima.
U okviru revizije strukture doprinosa, Komitet za austrijski sekt je integrisan u plan aktivnosti Austrijske marketinške organizacije za vino (AWMB). Istraživanja tržišta i marketinške aktivnosti realizuju se u saradnji sa AWMB, a deo te saradnje obuhvata i razvoj vinskog turizma.
Predsednica Komiteta za austrijski sekt, izabrana na mandat od pet godina, je Aurore Jeudy, glavna vinarka u penušavoj kući Schlumberger. Izvršna direktorka je Dagmar Gross.