Operski bal 2025. ove godine je ponovo opravdao svoju reputaciju društvenog vrhunca: posetioci, poznate ličnosti i političari su bili oduševljeni i slavili sve do fajronta u 5 sati ujutro.

Povodom 200. rođendana „Kralja valcera“, direktor Državne opere srpskog porekla, Bogdan Roščić, ove godine je popularnom kompozitoru posvetio skoro celo umetničko otvaranje. Nakon što su debitanti – među kojima je po prvi put učetvovao istopolni par – otvorili Operski bal, balet Državne opere dao je takt večeri sa „Carskim valcerom“ Johana Štrausa.

U raspoloženju tipičnom za Beč, „između veličanja do nebesa i žalosti do smrti“, 20 plesača iz ansambla lebdelo je plesnim podijumom u koreografiji Martina Šlepfera – po prvi put sa mladim talentima iz sopstvene baletske škole. Nastavilo se sa „Valcerom prolećnog glasa“ Johana Štrausa, koji je predstavila mlada zvezda sopran Nadin Sijera.
Preko 5.000 gostiju
U uobičajenim terminima Državna opera ima kapacitet od 2.284 gledalaca – na dan Operskog bala domaćin Bogdan Roščić dočekuje 5.150 gostiju.

Ovo uključuje i šefa države: predsednik Aleksandar Van der Belen posetio je bal u pratnji naučnice godine, klimatskog ekonomiste Sigrid Štagl. Kancelar Aleksandar Šalenberg (OVP) došao je bez gosta i prokomentarisao je buduću vladu: „Uvek sam verovao da ćemo dobiti vladu. Mislim da ćemo dobiti sjajnog kancelara“, rekao je Šalenberg.

Cvetni ukrasi za grickanje
Ove godine došlo je do male promene u redovnom redosledu rada tokom priprema. Pošto je cvetna dekoracija ovoga puta uključivala i voće i povrće, morala je da bude što čvršće postavljena da ne bi bila predugo izložena visokim temperaturama u operi.
171 cvetni aranžman i 480 cvetnih buketa su takođe nešto posebno: mešavina ranunculusa, delfinijuma, lala, ruža, perunika, anemona, maka i zumbula obogaćena je grožđem, artičokama, narom i citrusnim voćem: „Sve je to veoma sveže“, rekla je dizajnerka Marjama Ieganehfar.

I sam ketering za goste bio je raskošan: oko 52.600 čaša, 9.200 komada pribora za jelo i 1.000 hladnjaka za šampanjac bilo je na raspolaganju za 5.150 posetilaca. Ugostiteljsko osoblje je u večernjim satima činilo 320 ljudi. Novost ove godine bila je „Steirereck & Friends“, na čijem su meniju bili „Versautes Punschkrapferl sa rotkvicama i ljubičastim krompirom“ i „Steirereck Blunzenbrot sa ljutim kupusom“.