Liptauer (Liptauer) je ljuti namaz austrijske kuhinje.
Liptauer je definisan kao sir za mazanje napravljen od skute sa puterom ili kajmakom i sa dodatkom aroma (obično paprike, luka i semena kima). Brimsen, slani svež sir od ovčijeg mleka, često se koristi u domaćoj proizvodnji i danas se proizvodi u Slovačkoj i Poljskoj (pod imenom Brindža), u Rumuniji (tamo pod imenom Branža) i u Mađarskoj (tamo pod imenom liptoi turo). Brimsen (ili alternativno skuta ili kvark) propušten kroz sito pomeša se sa jednakim delom putera, i meša dok smesa ne postane mekana, da se dobije krem. U svom originalnom, rustičnom obliku, začini se samo paprikom, kimom, biberom i rendanim lukom.
Kasnije su biber, senf, sardele ili pasta od sardela i sitni kiseli krastavci isečeni na kockice dodani kao „buržoaska” prefinjenost receptu. U nekim starim receptima, gorko pivo je takođe bilo jedan od sastojaka umešanih u krem. Prema kuvaru „klasične mađarske kuhinje“, u aristokratskim krugovima u Mađarskoj i u plemićkim restoranima monarhije, namaz je bio ukrašen kućnim kavijarom. Kao ukras koristi se sitno seckani vlasac, ali često i svetlo zelena paprika isečena na tanke kolutiće. Liptauer se jede kao namaz ili služi kao predjelo.
Liptauer je dostupan i kao domaći i kao gotov proizvod.
Izvor:Wikipedia, foto: Naslovna/ austria.info