Salzburger Nockerln je tipičan salcburški desert, koji se služi topao.
Kaže se da je ovo jelo izmislila početkom 17. veka Salome Alt, tajna žena salcburškog princa nadbiskupa Volfa Ditriha fon Rajtenaua i da predstavlja snežne lokalne planine Salcburga Menhsberg, Kapucinerberg i Gajzberg.
Međutim, nema ranih dokaza o tome. Nokovi (tj. oblici testa u obliku jajeta ili planina) bili su popularni u bavarsko-salcburškoj kuhinji od ranog modernog perioda.
Salzburger Nockerln se pripremaju tako što se belanca umute sa šećerom, a zatim pažljivo umešaju žumanca, vanilin šećer i malo brašna, tako da se trake žumanca još vide u smesi. Od prozračne smese se iseku tri knedle u obliku piramide, stave u podmazan vatrostalni sud po potrebi posut šećerom i peku u rerni. U poslednjoj trećini vremena pečenja u kalup se sipa malo vrućeg mleka sa vanilin šećerom.
Gotove „planine“ se posipaju šećerom u prahu i moraju se odmah poslužiti inače će se srušiti.