Večito gladnim kočijašima poznatih bečkih kočija možemo zahvaliti za naziv ovog gulaša. Na raguu od govedine nalazi se slasna kombinacija kobasica i jaja na oko, a sočni umak obogaćen je velikom količinom plemenite slatke paprike porieklom iz Segedina. Čak je i legendarni kuvar Auguste Escoffier u 19. veku dopremao „svoju“ papriku iz Segedina u Francusku.
Kako se priprema?
Sastojci:
750 g žilavije govedine buncek ili goveđa lopatica, 500 g luka, 2 kašičice plemenite slatke paprike, 1 malo octa, 1 malo pakovanje pirea od rajčice, 2 zdrobljena češnja belog luka, kumin u prahu, mažuran, so, biber, 4 kašičica maslaca ili biljnog ulja, 2 para frankfurtskih kobasica ili debrecinki, 4 jaja, 4 ukiseljena krastavca, crvena paprika narezana na trakice, po želji maslac za pečenje

Korak 1
Pripremiti govedinu, odnosno ukloniti žilice, ali ne i želatinaste delove (oni su tipični za gulaš i obogaćuju umak). Meso narezati na kockice veličine zalogaja, a luk na kolutove.
Korak 2
U velikom loncu zagrejati masnoću i dinstati luk na laganoj vatri uz neprestano i što duže mešanje za što bolji umak.
Korak 3
Posuti mlevenom paprikom i brzo preliti s malo octa i umešati pire od rajčice. Dodati meso, kratko izmešati i začiniti belim lukom, kimom, solju, biberom i malo mažurana. Uliti malo vode tek da prekrije meso i kuvati 2-3 sata, zavisno o kvaliteti mesa. U međuvremenu povremeno mešati i konstantno dodavati pomalo vode. Svaki put pričekati da prokuva.
Korak 4
Kad se meso raskuva, uliti malo više vode i zadnji put zakuvati još 10 – 15 minuta. Na kraju opet začiniti.
Korak 5
Za vreme dok se gulaš kuva 10 – 15 minuta, u vrućoj vodi prokuvati kobasice i ispeći mekana jaja na oko na maslacu. Dekorisati tanko narezanim kiselim krastavcima.
Korak 6
Gulaš poslužiti u velikim tanjirima, preko njega staviti još vruću kobasicu i jaje na oko. Ukrasiti narezanim kiselim krastavcem. Po želji dodatno ukrasiti trakicama crvene paprike.
Korak 7
Uz to se preporučuju hrskavi slani štapići ili zemička, ali i slani krompir.
Izvor: austria.info, foto: vienna.info