Štajerska, poznata i kao „Zeleno srce Austrije“, regija je sa impresivnom kulinarskom raznovrsnošću. Tipična štajerska jela i proizvodi odražavaju plodne pejzaže i vekovnu zanatsku tradiciju.
Od planinskog severa ove savezne pokrajine do vinograda na jugu, zapadu i istoku, od posebnih kultura do rafinerijskih kompanija: Malo koja druga evropska regija je toliko poljoprivredno raznovrsna kao kulinarska regija Štajerske.
Pročitaj još: Festival skijaške hrane
Hrana i piće – od tradicije do modernog doba
Možete ostati verni starim tradicijama i otvoreni za nove trendove, uvek u skladu s prirodom. Ovaj moto nadvojvode Johana Austrijskog (Archduke John of Austria) i dalje je prisutan u savremenoj Štajerskoj. Bilo da je reč o mesnim ili suhomesnatim specijalitetima, svežoj ribi, sočnim štajerskim jabukama, štajerskom „zelenom zlatu“ – ulju od bundeve – ili vrhunskim vinima: Proizvodi uzgajani u Štajerskoj oduševljavaju nepca širom sveta.
Iskreno i svesno uživanje u regionalnoj i sezonskoj hrani, a uz to možete pronaći kutak za prijatne razgovore. Šume, vrhovi, alpski pašnjaci i baste, što znači da je “zeleno” srce Austrije ponekad surovo i grubo, ponekad šarmantno i slatko. Od poljoprivrede do prerade i od rafiniranja do komponovanja, kulinarske manufakture i kreativni kuvari Štajerske stvaraju ukusne čarolije – bilo na planinskoj kolibi ili u restoranu visoke kuhinje.

Šta proizvođače hrane i domaćine Štajerske povezuje jeste snažna povezanost sa regionom – i strast prema lokalnoj hrani i piću.
Kulinarske poslastice na planinskim kolibama i alpskim pašnjacima
Planinske kolibe i alpski pašnjaci Štajerske čine da se osećate kao da ste zakoračili u stranice slikovnice. Probajte tradicionalni „Brettljause“ – platu s grickalicama – i osetićete autentičnost srca Austrije.

Evo nekoliko najpoznatijih kulinarskih specijaliteta:
- Steirisches Kürbiskernöl
„Zeleno zlato Štajerske“ jedan je od najpoznatijih proizvoda ove regije. Orahasto, tamnozeleno ulje dobija se od pečenih semenki bundeve i koristi se za obogaćivanje salata, supa, pa čak i deserta. - Steirischer Apfel
Štajerska je najveći austrijski proizvođač jabuka. Sveže jabuke, sok od jabuke i Apfelmost (vrsta jabukovog vina) nezaobilazni su deo štajerske kuhinje. - Brettljause
Ova tradicionalna hladna plata često se služi u Buschenschanken – tipičnim štajerskim vinskim gostionicama. Sastoji se od slanine, kobasica, sireva, kiselih krastavaca i sveže pečenog hleba. - Steirische Weine
Jug Štajerske poznat je po svojim vrhunskim belim vinima, posebno Welschriesling, Sauvignon Blanc i Gelber Muskateller.

Steirische Suppen
Popularno predjelo je „Käferbohnensuppe“, pripremljena od regionalno tipičnog Käferbohne pasulja. Takođe, „Steirische Kürbissuppe“ sa Kürbiskernöl-om je klasično jelo.
Schilcherwein i Schilcherschaumwein
Ovo roze vino proizvodi se od sorte grožđa Blaue Wildbacher, koja uspeva samo u Zapadnoj Štajerskoj. Ima jedinstven, blago kiseo ukus.
Steirische Mehlspeisen
Dezerti poput štajerskog Apfelstrudela ili sladoleda od Kürbiskernöl-a obavezni su za sve ljubitelje slatkiša.
Vulcano-Schinken
Ovaj sušeni pršut iz regije prava je delicija i često se služi kao predjelo ili užina.
Steirischer Almkäse
Na alpskim pašnjacima Štajerske proizvode se aromatični sirevi, koji se često kombinuju sa domaćim hlebom.

Steirisches Backhendl
Ovo pohovano i prženo pileće jelo omiljeni je klasik štajerske domaće kuhinje.
Kuhinja Štajerske odlikuje se svojom regionalnošću i sezonskim pristupom. Bilo da je reč o tradicionalnoj gostionici, Buschenschank-u ili gurmanskom restoranu, u Štajerskoj se hrana priprema sa strašću i ljubavlju prema prirodi.
Izvor:steiermark.com, foto: steiermark.com