Obuka za „stručni kadar vegetarijanske kuhinje“ otvara nove mogućnosti – kako za zainteresovani nastavni kadar tako i za ljubitelje dobre kuhinje.
Dobra vest za ljude kojima je dosta da vegetarijanski obrok u restoranu čini zapravo prilog uz mesna jela. Takođe će se obradovati oni koji ne konzumiraju životinjske proizvode, a koji bi želeli da budu kreativni u kuhinji: U Austriji počinje obuka za „stručnjaka za vegetarijansku kuhinju“!
Pročitajte još: Austrija na šestom mestu u svetu po potrošnji kafe
Obuka obuhvata vegansku i vegetarijansku kuhinju i traje tri godine. Trenutno se još uvek usavršavaju recepti. Takođe se još radi na definicji koje će namirnice biti smatrane bezmesnim. Što se tiče škole još je potrebno doneti nekoliko konačnih odluka (udžbenici, školski planovi i izbor škola) da bi se konačno 1. januara 2025. godine počelo – za početak kao pilot-projekat uz kontinuiranu evaluaciju.
Austrija time prednjači oblikujući novi obrazovni profil gastronomije, i preuzima vizionarsku ulogu: mnogi ljudi se u potpunosti odriču životinjskih proizvoda ili svesno ograničavaju njihov unos. Pri tome se ne radi samo o nekom prolaznom trendu, već je to dugoročna promena. Ljudi koji drže veganski režim ishrane ili iz drugih razloga ne žele da rade sa mesom, ovim putem stiču mogućnost da se obrazuju u oblasti gastronomije. Tako gledajući je ovaj program i sredstvo za suzbijanje deficita stručne radne snage. I ne treba zaboraviti: Povećava se i raznovrsnost jelovnika, što će mnoge goste oduševeiti.
Izvor: Adventage Austria, foto:Naslovna/Unsplach