U srcu austrijskog regiona Valfirtl (Waldviertel), poznatog po vekovnoj tradiciji uzgajanja maka, krije se jelo koje spaja rustičnu jednostavnost i neodoljivu slatkoću – Mohnnudeln, ili „rezanci s makom“.
Ova autentična delicija, poreklom iz donjoaustrijskog sela, postala je nezaobilazan deo kako lokalne kuhinje, tako i gastronomskih tura kroz Austriju.
Reč je o debljim rezancima od krompirovog testa, nalik popularnim Schupfnudeln, ali s posebnom razlikom: Mohnnudelnse serviraju tople, uvaljane u rastopljeni puter, obilno posute mlevenim sivim makom i šećerom u prahu. Upravo taj sivi mak, poznat kao Waldviertler Graumohn, daje jelu karakterističnu tamnu boju i bogat, orašasto-aromatičan ukus.
Iako se na prvi pogled doimaju kao desert, u Austriji Mohnnudeln se tradicionalno jedu kao glavno jelo – lagana večera koja istovremeno greje stomak i dušu. Za mnoge domaćine, posebno u seoskim gostionicama poput „Pollak’s Wirtshaus – Der Retzbacherhof“, one su klasik koji se prenosi generacijama.

Priprema je jednostavna, ali zahteva pažnju: kuvani krompir se pasira i meša s brašnom, puterom, jajetom i prstohvatom soli, dok se od dobijenog testa ručno oblikuju nudle. Nakon kuvanja, one se pažljivo prelivaju puterom sa šećerom, vanilin-šećerom i, za dodatnu dubinu ukusa, kapljicom ruma. Završni korak – izdašno posipanje makom i šećerom u prahu – daje ovom jelu izgled koji će vas možda iznenaditi, ali ukus koji će vas osvojiti.
Mohnnudeln nisu samo jelo – one su deo austrijskog kulinarskog identiteta, poslastica koja spaja prošlost i sadašnjost, sela i gradove, običan dan i praznik. Bez obzira da li ih doživljavate kao slatki zalogaj nakon obroka ili kompletno jelo, jedno je sigurno: retko koja kombinacija tako jednostavnih sastojaka može ponuditi toliko bogatstva na tanjiru.