Glavna berba kajsija (Marillen) uskoro počinje u poznatoj austrijskoj regiji Vahau (Wachau), a stručnjaci očekuju normalan do obilan prinos.
Zbog talasa vrućina, početak berbe se predviđa oko 12. jula, nešto ranije nego obično.
Kako je saopštio Franc Šoberl, predsednik udruženja Wachauer Marille, „vrućine prethodnih dana ubrzale su zrenje kajsija, tako da se može očekivati raniji start berbe“.
Prvi plodovi već oko Kremsa – berba traje tri nedelje
Prve zrele kajsije pojaviće se u okolini Kremsa, dok će se kasnije plodovi brati i u istočnijim mestima poput Spic i Vilendorf (obe opštine u okrugu Krems). Prema rečima predstavnika udruženja, kvalitet i razvoj plodova su odlični, a uslovi tokom cvetanja bili su idealni – bez mraza i sa dovoljno padavina.
Aktuelni status zrenja može se pratiti uživo preko veb kamere na sajtu www.marillenernte.com
Počinje i sezona festivala posvećenih kajsiji
Špicer leto kajsije (Spitzer Marillensommer) zvanično je otvoren prošlog petka i traje do 27. jula. Svakog vikenda od petka do nedelje, posetioci mogu uživati u proslavi kajsije uz obalu Dunava u Špic-u.
U starom gradu Kremsa, tokom manifestacije „Alles Marille“ (Sve kajsija), koja se održava u tri vikenda od 3. do 20. jula, posetioce očekuju najduži kajsijasti kolač, živa muzika, kao i program za decu i mlade.

Posebnu pažnju privlači i Spitzer Marillenkirtag, (Špicer vašar kajsije) koji se održava od 18. do 20. jula, gde će gosti moći da probaju čuvene knedle iz automata – lokalni specijalitet koji je postao prava atrakcija.
Zaštićena oznaka porekla i mamac za turiste
Bernhard Šreder, direktor regionalne turističke organizacije Destination Donau, naglasio je da je kajsija iz Vahau zaštićeni EU brend, koji godišnje privlači hiljade turista – bilo tokom prolećnog cvetanja ili letnje berbe u julu.„Kajsija je zaštitni znak našeg regiona. Njen prepoznatljiv kvalitet i tradicija čine je jedinstvenim simbolom Vahau-a“, izjavio je Šreder.