Kada spomenemo Beč, neizostavno je pomisliti na aristokratski duh prošlih vekova, operu i naravno – čuvenu Saher tortu.
Iza ovog kulinarskog remek-dela krije se priča o porodici Saher (Sacher), njihovom hotelu i borbi za očuvanje tradicije koja traje gotovo dva veka. Priča o legendarnom Hotelu Saher i njegovoj čuvenoj torti je mnogo više od obične priče o slatkišima – to je priča o strasti, tradiciji, i inovaciji.
Kako je sve počelo: Franz Saher i princov zadatak
U drugoj polovini 19. veka, Beč je bio kulturni centar Evrope, a dvorska aristokratija često je tražila jedinstvene poslastice koje će impresionirati goste. U jesen 1832. godine, u trenutku kada je bečki dvor bio u punom sjaju, desio se događaj koji će zauvek promeniti istoriju bečke gastronomije.
Franz Saher, tada još samo šegrt, bio je pozvan da pripremi desert za ugledne goste princa Klemensa von Metternicha. Kuvar koji je inače radio u dvorskoj kuhinji razboleo se, i Franz je dobio priliku da pokaže svoje umeće. Franz je u tom trenutku imao sedamnaest godina i bio je odlučan da iskoristi ovu jedinstvenu priliku.
Odlučio je da spoji jednostavne sastojke koji će biti iznenađenje za nepca tadašnje bečke aristokratije: bogati čokoladni biskvit obogatio je slojem slatkog džema od marelice i toj neočekivanoj kombinaciji dodao sjajnu čokoladnu glazuru.
Ova kreacija je izazvala oduševljlenje a desert je od tog trenutka postao poznat pod jednostavnim ali prepoznatljivim imenom – Saher torta.
Nakon završetka svog učenja kod glavnog kuvara, Franz je odlučio da nastavi da se bavi poslastičarstvom, poveden uspehom koji je iskusio na dvoru svojom tortom. To se ispostavilo kao prava odluka jer ova torta nije samo desert – ona je postala simbol austrijskog kulinarskog identiteta. Međutim, priča o Saher torti je tek počinjala.

Uspon porodice Saher: Eduard Saher i Hotel Saher
Nakon što je otvorio svoju poslastičarnicu, Franz Saher je ubrzo postao prepoznatljiv u bečkom društvu. Njegov sin, Eduard Saher, prepoznao je potencijal ove popularnosti i odlučio je da proširi porodični biznis. Godine 1876. otvorio je luksuzni Hotel Saher, koji je ubrzo postao jedan od najprestižnijih bečkih hotela.
Hotel Saher nije bio samo klasičan hotel – to je bilo epicentar bečkog društvenog života, mesto na kojem su se okupljali najugledniji evropski aristokrati, političari i umetnici. U Hotelu Saher, uz pravu dozu prestiža, gostima je bila dostupna samo najkvalitetnija hrana, a „Original Sacher-Torte“ nezaobilazna poslastica.

U to vreme i Saher torta postaje nezaobilazan deo bečke kafe kulture. Sam naziv „Saher“ postao je sinonim za kvalitet i eleganciju.
Sporovi i borba za autentičnost
Kako to obično biva, sve veća popularnost donosi i nove izazove. Svi su želeli da postanu deo ovog uspeha, pa su mnogi poslastičari počeli da prave svoje verzije Saher torte, među kojima je bila i čuvena bečka poslastičarnica Demel. Međutim, Demelova verzija torte imala je gotovo identičan izgled i ukus, što je izazvalo konfuziju među ljudima koji nisu mogli da razlikuju ova dva proizvoda. Posebno je zbunjivala činjenica da je Demel koristio naziv „Eduard Saher-Torte“, dok je Hotel Saher prodavao „Original Saher-Torte“.
Ovaj nesporazum kulminirao je pravnim sporom kada je Hotel Saher tužio Demel zbog neovlašćenog korišćenja njihovog brenda. Sporenje je trajalo godinama, ali je na kraju sud doneo presudu koja je omogućila porodici Sacher da zadrži ekskluzivno pravo da prodaje i reklamira „Original Saher-Torte“. Ovaj pravni ishod bio je ključan za očuvanje autentičnosti torte, koja sada nosi zlatni pečat, simbol njenog porekla.

Tajna recepta
Iako je recept za „Original Saher-Torte“ oduvek bio čuvana tajna, postoji nekoliko detalja koji su poznati.
Osnova torte je bogat, sočan biskvit napravljen od jaja, šećera, brašna, a ključni sastojak je visokokvalitetna čokolada, koja daje torti prepoznatljiv bogat čokoladni ukus. Torta se oblaže tankim slojem džema od marelice, što dodaje potrebnu dozu slatkoće i svežine, a zatim se prekriva glazurom od tamne čokolade, koja je savršeno glatka i sija.

Jedan od najvećih izazova prilikom pravljenja Saher torte je u savršenom ravnoteži između čokolade, džema i biskvita, ali i u održavanju sočnosti torte tokom vremena. Još jedna od tajni je i način na koji se glazura nanosi – mora biti ravnomerno prekriva svaku površinu torte i stvoriti glatki, sjajni fini sloj.
Međutim, svi ovi recepti su samo varijacija na original, jedini pravi „Original Saher-Torte“ se priprema samo u Hotelu Saher, gde je recept za tortu i dalje strogo čuvana tajna.
Prepoznajte pravu Sacher tortu
Jedan od ključnih faktora u očuvanju autentičnosti Saher torte jeste njeno prepoznavanje. Da biste znali da uživate u pravoj „Original Saher-Torte“, obratite pažnju na nekoliko specifičnih detalja. Torta se prodaje u luksuznoj drvenoj kutiji sa zlatnim uglovima, a unutrašnjost poklopca kutije sadrži drvorezani logo Hotela Saher i natpis „Das Original” sa natpisom „Hotel Sacher Wien”.
Hotel Saher danas: Nasleđe i inovacije
Danas je Hotel Saher i dalje sinonim za luksuz, ali i za očuvanje tradicije. Iako je hotel prošao kroz mnoge promene, od vremena kada je Eduard Saher otvorio svoja vrata, on ostaje čuvar vrednosti porodice i nastavlja da predstavlja najviši standard austrijskog gostoprimstva. Saher torta je i dalje neizostavni deo svetske gastronomije, proizvedena u svakodnevnim količinama koje dosežu čak 1.000 torti dnevno. Mnoge od njih prodaju se kao pokloni, spakovane u elegantne drvene kutije, koje su isto tako deo luksuznog imidža brenda. Osim što je dostupna u Beču, torta je sada prisutna i na drugim lokacijama, kao što su Salzburg, Graz, Innsbruck, Bolzano, a sve češće je moguće naručiti je online. Sve ovo je omogućeno kroz inovativne pristupe koji su zadržali temelje porodične tradicije, ali su i omogućili brendu da raste i razvija se na globalnom nivou.

Uživanje u Saher torti u Café Sacher
Kada posetite Cafe Saher u Beču, iskustvo uživanja u Saher torti postaje pravo uživanje za sva čula. Sama atmosfera kafića, smeštenog u srcu Beča, uz prelep pogled na Bečku operu, čini uživanje u torti još posebnijim. Sacher torta se servira u elegantnim porculanskim tanjirima, prepunim zlatnih detalja, dok vas usluga podseća na bečki šarm i dugogodišnju tradiciju. Torta je izuzetno glatka, a njena tamna čokoladna glazura prekriva bogat biskvit, u kojem je jasno prisutan džem od marelice, što daje torti sočan, ali suptilan ukus. Na vrhu torte se obično nalazi šlag, koji dodatno upotpunjava užitak. Uživanjem u Saher torti ne dobijate samo vrhunski desert, već deo istorije Beča i austrijske tradicije, čineći svaki zalogaj nezaboravnim.
Gde uživati u originalnoj Sacher torti?
„Original Saher-Torta“ možete pronaći na sledećim lokacijama:
- Hotel Sacher, Beč (iza Bečke Opere)
- Hotel Sacher, Salzburg
- Café Sacher, Insbruk
- Sacher Shop, Bolzano (Italija)
- Duty-free zona na bečkom aerodromu
Za one koji nisu u mogućnosti da posete ove lokacije, tortu je moguće naručiti putem online prodavnice Hotela Sacher, gde stiže u istom luksuznom pakovanju i sa garancijom autentičnosti.
Saher torta nije samo desert – to je priča o porodici, tradiciji, i posvećenosti. Od trenutka kada je mladi Franz Saher stvorio prvi recept, do današnjeg dana, torta je postala nezaobilazan simbol Beča i austrijske gastronomije. Sa svakim zalogajem, uživate ne samo u nečemu izuzetno ukusu, već i u delovanju više od 190 godina tradicije, koje i dalje žive kroz Hotel Saher i Saher tortu.