Ako ste bar jednom posetili neki božićni vašar u Beču, onda ste sigurno videli štandove na kojima se prodaje puč, alkoholni ili bezalkoholni i „glivajn’“ (Glühwein).
Šta je „glivajn’“ (Glühwein) koji se tradicionalno pije na božićnim vašarima širom Austrije?
Kuvano vino, obično crno vino koje se kombinuje sa začinima i služi toplo. Začini koji se tipično dodaju vinu su: cimet, vanila, indijski orah, klinčić, anis, limun, pomorandža, kardamon, đumbir, biber, med i šećer.
U zemljama u kojima se govori nemački jezik kuvano vino je poznato kao ’glivajn’ (Glühwein). Tu se nekad umesto vina od grožđa koristi vino od borovnica ili višanja. Postoji i varijanta kuvanog vina ojačana dodatkom ruma ili likera (mit Schuss).
Tradicionalno se pije u zimu, posebno u vreme praznika.
Izvor: Wikipedia