Saher torta (nem. Sachertorte) je najpoznatija austrijska čokoladna torta. [Osmislio je Franc Saher, 1832. godine za kneza Meterniha u Beču.
To je jedan od najpoznatijih bečkih kulinarskih specijaliteta, koji čak ima i svoj dan koji se obelažava 5. decembra.
Prema rečima sina Franca Sahera Eduarda, Saher tortu je izmislio Franc, kada je bio kuvarski šegrt na dvoru kneza Meterniha. Priča kaže da je Franc morao da osmisli novu tortu kada je glavni kuvar bio bolestan. Vezu sa Meternihom je verovatno izmislio Eduard mnogo godina kasnije, kako bi apelovao na „bečku nostalgiju za njihovom carskom prošlošću“. Saher torta je i dalje veoma popularna u Austriji a i širom sveta.
Pročitajte još: Neobični smeštaji u Austriji
Torta se pravi od dva čokoladna biskvita, koji se spajaju tankim slojem džema od kajsije, i preliva se glazurom tamne čokolade i sa gornje i sa bočne strane. Tradicionalno se služi sa nezaslađenim šlagom.
Hotel Zaher prodaje „originalnu Saher tortu” u bečkim i salcburškim lokacijama Hotela Saher, u poslovnicama Kafe Saher u Inzbruku, Gracu, u Saher šopu u Bolcanu, na bečkom aerodromu i putem hotelskog onlajn šopa.

Verzija recepta torte iz Hotela Saher je strogo čuvana tajna. Oni koji je znaju tvrde da tajna posebnosti Saher torte nije u sastojcima same torte, već u čokoladnoj glazuri. Prema dostupnim informacijama, glazura se pravi od tri posebne vrste čokolade, koje isključivo u tu svrhu proizvode različiti proizvođači. Hotel ove proizvode nabavlja iz Libeka u Nemačkoj i u Belgiji.
Hotel Saher se potrudio da se pakovanje originalne Saher torte razlikuje od pakovanja drugih varijanti. Na to ukazuju četiri zlatna ugla na drvenoj kutiji, gravura na drvetu „Hotela Saher Beč”, kao i natpisi „Original” i „Hotela Saher Beč” na unutrašnjosti poklopca, i bordo crveni papir za pakovanje sa bidermajer motivom.
Pravni spor sa Demelom
Poslastičarnica Demel je 1934. godine počela da prodaje „Eduard Saher tortu“, dok je Hotel Saher prodavao „Originalnu Saher tortu“. Vlasnici hotela su tužili Demel za kršenje prava i pobedili 1938. godine. Na tužbu je uložena žalba nakon rata i hotel je na kraju dobio ekskluzivno pravo da svoju verziju nazove „originalnom“, i na nju je stavio okrugli čokoladni pečat. Demel je svoju tortu nazvao Demelova Saher torta koja se razlikuje po tome što je džem od kajsije nije na sredini torte već na vrhu, ispod čokoladne glazure.
Izvor: Wikipedia, foto: Naslovna/ Wikipedia