Ti Ba Ngujen je u Austriju došla 1981. godine – decenijama je uživala da stoji iza šporeta i kuva. Sa sinom Robertom vodi Vinu u Gracu od 2015. godine. A ove godine je krunisana.
Ona je, u nedavno objavljenom Gault&Millau Austria, 83-godišnji, glavna kuvarica restorana Vina u Gracu, Thi Ba Nguien. sa 12 poena i jednim tokeom, postala je sada najstariji kuvar tokea na svetu.
Ona je za šporetom više od sedam decenija i odavno je usavršila klasike vijetnamske kuhinje.

Restoran Vina otvorila je zajedno sa sinom Robertom 2015. godine. Svi su voleli vijetnamske specijalitete Mame Ngujen. Mali restoran je brzo pucao po šavovima. Ponovo je otvoren u centru Graca 2023. Od tada, Vina je jedno od gradskih kulinarskih žarišta. Upravo u septembru ove godine, Thi Ba Nguien je poslužila je novi koncept finog obroka koji omogućava gostima da još dublje uđu u svet vijetnamskih ukusa.
Gault & Millau veoma impresionirani
Gault&Millau hvali: „Telepete sa vasabi kremom su divno čiste, pirjana organska svinjetina sa prepeličjim jajima je predivno aromatična Za Thi Ba Nguien, tokue predstavlja veliko priznanje za učinak celog tima. Ona je posebno počastvovana što sada ima titulu „najstarijeg nagrađivanog kuvara na svetu“. „Sve to funkcioniše samo zato što radim sa timom mladih i posvećenih ljudi. Kuhinja je jednostavno moj dom“, kaže ona.
„Kao najstarija od deset braće i sestara, moja mama je uvek kuvala za sve. Ona to voli i uživa u svakom danu u kuhinji“, kaže Robert Ngujen. I sam je rođen u Gracu, njegova majka je došla u Austriju iz Vijetnama kao izbeglica 1981. godine. „Kod kuće smo uvek kuvali vijetnamsku hranu, za nas je to deo kulinarskog doma. Činjenica da ovo uživanje možemo preneti na toliko ljudi u našem novom restoranu ispunjava nas radošću.

Omiljeno jelo „najstarijeg nagrađivanog kuvara na svetu“ je Pho, tradicionalna vijetnamska supa, za koju je potrebno više. od osam sati za pripremu u Vina. Thi Ba Nguien: „Kako starite, naučite da je za sve potrebno vreme. Brzo ispari lako. Takođe je trebalo dosta vremena da se nabavi kapa Gault&Millau. Sada mogu da kažem: to nam dobro stoji.”
Izvor:grazer.at, foto: VINA